Home Featured Renewaball – de circulaire tennis & padel bal

Renewaball – de circulaire tennis & padel bal

0
Renewaball – de circulaire tennis & padel bal

Renewaball is naar eigen zeggen de 1e circulaire tennis- en padelbal. Tot nu toe kon je rubber en vilt van een tennis- of padelbal niet scheiden. Dit was het grootste probleem bij het recyclen van tennis- en padelballen. Renewaball heeft een manier gevonden om dit wel mogelijk te maken en hierdoor een bal te ontwikkelen die voor een groot deel bestaat uit gebruikte ballen. Dat is de Renewaball.

Hoe is Renewaball ontstaan?

Elk jaar worden er wereldwijd meer dan 350 miljoen tennisballen gebruikt. En vrijwel al deze ballen – zo’n 97 procent – belandt in de verbrandingsoven. Het idee van Renewaball ontstond naar aanleiding van de vraag van ABN Amro om haar tennistoernooi te verduurzamen. Na een onderzoeksperiode van tweeënhalf jaar werd op het toernooi van 2021 voor het eerst de Renewaball-tennisbal als relatiegeschenk weggegeven.

Een bal die duurzaam is, is echt noodzakelijk. Iedereen die tennist of padelt weet dat de kwaliteit van de ballen snel afneemt. Na een paar potjes worden de ballen al snel slapper en eindigen uiteindelijk in de prullenbak.

De productie van tennisballen zorgt voor een zeer grote ecologische voetafdruk. Veel mensen zijn zich daar niet (voldoende) van bewust, maar de ballen worden vaak gemaakt van rubber uit Azië, voorzien van wol uit Nieuw-Zeeland en het vilt komt vaak uit weer een ander continent. En nu padel zo enorm in de lift zit, komen daar nu dus ook een grote hoeveelheid padelballen bij. Hoog tijd dus voor een duurzame bal!

Hoe duurzaam is de Renewaball eigenlijk?

Wat een goed teken is, is dat Renewaball B Corp gecertificeerd is. Een B Corp-certificering betekent dat het bedrijf voldoet aan strenge normen voor prestaties, verantwoordelijkheid en openheid over bijvoorbeeld het productieproces. B Corp let onder meer op eerlijke beloningen voor medewerkers, donaties aan goede doelen, en duurzame praktijken in de hele productieketen en het gebruik van grondstoffen. Ondanks dat hun website niet echt veel informatie verschaft – dat mag van mij wel wat uitgebreider – ze proberen wel echt de planeet een stukje beter te maken. Hergebruik van grondstoffen van gebruikte ballen, zoveel mogelijk lokaal geproduceerd en hun eigen bal is dus 100% te recyclen.

Renewaball-inzamelcontainer

Op enkele honderden tennisbanen kun je je bal nu inleveren in een Renewaball-inzamelcontainer. Deze worden opgehaald als deze vol is. De ballen worden gescheiden, ongeacht het merk, in vilt en rubber. Het vilt wordt gerecycled – maar niet in Renewaball -omdat een Renewaball geen polyester of nylon bevat. Het rubber wordt gebruikt als grondstof voor nieuwe Renewaballs. Zo’n 25% van het rubber van een bal kan nu worden hergebruikt.

Wat zit er in een Renewaball?

De viltlaag van een Renewaball is gemaakt van wol met een beetje katoen. Deze organische viltlaag kan volledig worden hergebruikt. De viltlaag van ‘gewone’ ballen wordt gemaakt van wol en nylon en polyester. Het 100% biologische vilt van de Renewaball wordt geweven in een viltfabriek waar veel ‘normaal’ tennisbalvilt wordt gemaakt, met wol, nylon en polyester. Dit betekent helaas wel dat het biologisch vilt van de Renewaball sporen van nylon of polyester kan bevatten.

Een tennis- en padelbal bestaat voor het grootste deel uit rubber. Het percentage van de Renewaball dat gemaakt wordt van oude ballen bedraagt ​​op dit moment 25%, maar neemt steeds verder toe. Een Renewaball bevat dus nu nog wel een relatief groot deel aan ‘virgin rubber’. De verwachting is dat het nog zo’n anderhalf jaar zal duren voordat het percentage gebruikt rubber substantieel zal stijgen. Maar ook dan zal nog steeds een deel ‘virgin rubber’ zijn.

Sustainly beoordeling: Renewaball

De meeste recente Overall B Impact Score van B Corp voor Renewaball is 83.3. Omdat ze pas in 2023 zijn gecertificeerd, kunnen we nog weinig zeggen over de ontwikkeling in deze score. Dus ook geen aftrek- of bonuspunten voor Renewaball. Op basis van de score van 83.3 scoort Renewaball een 7 voor het onderdeel duurzaamheid.

Het is lastig om reviews te vinden van de Renewaballs. Er wordt op hun eigen site geen gebruik gemaakt van een externe review tool en er is ook geen Trustpilot profiel of ander profiel waaruit je kunt opmaken of de bal kwalitatief goed is. Online is er sowieso nog wel een slag te winnen. Ik heb zelf een blik gekocht en ze getest en ze zijn iets zwaarder dan normaal, maar dit is te verwaarlozen. De kleur is prima. Ook na verloop van tijd blijft de Renewaball relatief hard. Wel begint de tennisbal iets te pluizen, maar dat heeft een normale bal ook. Ik geef de Renewaball een 7 voor kwaliteit en prestaties.

De bal is goed te vergelijken met de Wilson Roland Garros All Court. Een blik met 4 Wilson Roland Garros All Court ballen kosten zo’n 10 euro, ofwel 2,50 per bal. Een blik met 4 Renewaballs kost bijna 16 euro, dus bijna 4 euro per bal. Ik begrijp dat een bal die 100% te recyclen iets duurder kost, maar het prijsverschil is te groot. Wil je het gedrag van mensen echt veranderen, dan moet het prijsverschil echt kleiner worden.

Volume, ofwel meer verkopen, zorgt daar voor maar ik zie niet hoe ze heel snel kunnen groeien als ze hun prijs niet kunnen laten zakken. Een beetje een catch 22 situatie. De prijs gaat alleen zakken als meer mensen het gaan aanschaffen, maar dat doen ze alleen als dit in de buurt komt van het alternatief. Wellicht dat de kapitaalinjectie van 3 miljoen hier iets aan kan veranderen. Wat mij betreft een 7 voor prijs (vooral omdat ik het initiatief goed vind).

Renewaball geeft niet iets terug aan de maatschappij, al kun je ook zeggen dat ze bij een heleboel verenigingen zorgen voor recycling van oude ballen. Elke bal die van de vuilstort wordt gered is er eentje. Bij mijn vereniging zijn ze helaas niet aanwezig, dus ik zal eens contact met ze opnemen. Ze zijn ook van plan hun procesgeheim (gedeeltelijk) te gaan delen met de buitenwereld. Uiteindelijk zal Renewaball haar receptuur licenseren, zodat andere merken hun ballen ook kunnen recyclen. Voorlopig geef ik Renewaball een 7.5 voor maatschappelijke bijdrage.

Wil je meer weten over hoe wij een product of dienst beoordelen? Lees dan ‘Hoe beoordeelt Sustainly een product of dienst?‘.

Licentie snelle weg naar echte impact

Ik vind dat het licenseren van de receptuur de weg is die ze moeten bewandelen. Het is erg lastig om het op te nemen tegen grote partijen zoals Wilson, Dunlop en Head. Als je echt de industrie wil verduurzamen en op grote schaal impact wil maken, dan is dat wat mij betreft de winnende strategie. Als je het op wilt nemen tegen dit soort partijen, dan kan het jaren duren voordat je zelfs maar een kleine positie hebt opgebouwd. Het gebrek aan beschikbaarheid en reviews op sites zoals Bol.com, Intersport en Tennisdirect.nl laat zien dat de tractie er nog niet is.

Korte samenvatting van het bedrijf

BedrijfRenewaball
Actief sinds2021
OprichtersGünther van de Rijt, Hélène Hoogeboom en Marc Rouffaer
Betrouwbaarheidgeen profiel op Trustpilot

Beeldmateriaal: copyright Renewaball, indien dit niet vermeld wordt.