Home Featured MUD Jeans – circulaire spijkerbroeken

MUD Jeans – circulaire spijkerbroeken

0
MUD Jeans – circulaire spijkerbroeken

MUD Jeans is naar eigen zeggen ’s werelds eerste circulaire denim merk. Door de principes van de circulaire economie toe te passen, willen ze hun milieu-voetafdruk verminderen. MUD jeans bevatten tot 40% post-consumer recycled denim. Het hoogste percentage dat er is. De jeans zijn circulair, vegan en er wordt enkel gebruik gemaakt van niet giftige kleurstoffen. En, je kunt je oude jeans bij hen inleveren als ze voor 96% uit katoen bestaan. Dat klinkt veelbelovend en dus gingen we op nader onderzoek uit.

Hoe is MUD Jeans ontstaan?

De kledingsector staan nou niet niet echt bekend om haar duurzaamheid of goede werkomstandigheden. De vervuiling, de opkomst van ‘fast fashion’ en een keten die veel verandering tegenhoudt, waren iets waren oprichter Bert van Son iets aan wilde doen. Na jarenlange ervaring in de mode-industrie en omzwervingen in Taiwan, Hongkong en Parijs, kwam hij tijdens een sabbatical tot het inzicht dat er verandering nodig is in de sector waarin hij werkzaam was.

Spijkerbroeken zijn de meest vervuilende artikelen in de mode-industrie. Alles gaat er mis; vanaf de katoenteelt tot het maken, snijden en wassen van de broeken. Vanuit die gedachte begon Bert van Son met Mud Jeans. Dus met het idee hoe het hele proces van het produceren van spijkerbroeken verbeterd kon worden? In 2012 leidde dat tot de oprichting van MUD Jeans.

Een vreemde naam, MUD Jeans…

De naam klinkt niet erg aantrekkelijk, MUD Jeans, ofwel modderspijkerbroeken. Op hun site leggen ze uit hoe ze aan die vreemde naam komen, al ben ik na die uitleg nog niet echt overtuigd. Als uitleg voeren ze aan dat modder een mengsel van water is en elke combinatie van grond, slib en klei. Modder vormt zich meestal na regenval of in de buurt van waterbronnen. Modder speelt dan ook een belangrijke rol in het ecosysteem. Maar het belangrijkste van alles, modder kan je eeuwig recyclen. Het is dus één van de beste voorbeelden van de cirkeleconomie (ook wel cradle to cradle genoemd), iets waar MUD Jeans naar streeft! Ok, prima. Het is uiteindelijk maar een naam en het belangrijkste is dat ze zich inzetten voor een verandering in de kledingindustrie.

Op zoek naar een mooie spijkerbroek

Om echt het grote publiek te kunnen bereiken moet de spijkerbroek gewoon mooi zijn, goed zitten en lang meegaan. Bert van Son is het daar mee eens. Zoals hij zelf aangeeft in een interview op Change Inc: “We vertellen best een zwaar verhaal: we gebruiken alleen het beste katoen, we recyclen, zorgen dat arbeiders goed betaald krijgen, stoten zo min mogelijk CO2 uit, neutraliseren onze voetprint en zijn ook nog carbon positief. Je merkt dat mensen die een broek passen verbaasd zijn dat de jeans ook nog eens goed zit. Daar moeten we vanaf. Natúúrlijk is het een goede broek. Het moet eigenlijk andersom zijn: het is een fantastische broek en als je kijkt naar het maakproces blijkt alles te kloppen.

Ok, dan op zoek naar een mooie spijerbroek op de site van MUD Jeans. De site ziet er goed uit. Ik zou – als mensen voor heren of dames gekozen hebben – gewoon het filter direct laten zien. De maatwidget van Fitle werkt prima; ik kwam inderdaad uit op mijn maat 32/32. Wel jammer dat deze maat bijna voor geen enkele leuke spijkerbroek te krijgen was. Maar ik heb ook wel echt een standaardmaat.

Tijdens het bestelproces werd mij niet heel duidelijk hoe je je oude spijkerbroek kan inleveren. Als je dat doet dan krijg je 10% korting en er wordt een boom geplant via Justdiggit, wat natuurlijk altijd beter is dan je broek wegdoen of in een recyclebak gooien. Verder vind ik het witte etiket op de achterkant niet echt fraai. Volgens mij kan dit wel wat mooier en minder opvallend. Ik snap dat het waarschijnlijk bedoeld is om de aandacht te trekken (‘branding’), maar het zou voor mij wel een afhaakpuntje kunnen zijn.

De spijkerbroeken zijn best betaalbaar, zeker als je ze vergelijkt met merken zoals Levi’s of G-Star. Ze zijn wel iets duurder dan merken zoals Wrangler of Garcia. Mooi dat ze ook te verkrijgen zijn bij bijvoorbeeld Jeans Centre, dat zijn zaken waar de meeste mensen hun jeans toch zullen kopen.

Hoe zit het met de kwaliteit van MUD Jeans?

Op het internet wisselen de meningen daarover. Als je kijkt op Trustpilot dan zie je een wisselend beeld. De positieve reacties prijzen de duurzame missie en milieuvriendelijke productie. De innovatieve lease-optie wordt ook gewaardeerd.

Aan de negatieve kant klaagt men over kwaliteitsproblemen, zoals broeken die (te) snel scheuren of niet goed passen. Ook komen klachten over trage terugbetalingen en matige respons van de klantenservice bij problemen naar voren. De inconsistentie in maatvoering en veranderde reparatievoorwaarden krijgen kritiek van trouwe klanten.

Over het algemeen wordt het duurzame concept gewaardeerd, maar de kwaliteitscontrole lijkt dus een knelpunt. Volgens MUD Jeans wordt dit nu opgelost. Er is een nieuwe CEO aangetrokken die de nadruk legt op het verhogen van de kwaliteit van de jeans.

Is MUD Jeans nu echt duurzaam?

Onderzoek leert dat MUD Jeans er alles aan doet om zo duurzaam en transparant te zijn. Ook heb ik hun hele Sustainbility 2022 Report gelezen (gepubliceerd in September 2023) en dat ziet er echt goed uit. Over de hele keten is nagedacht en er wordt geprobeerd om telkens de juiste beste oplossing te kiezen. Hun Overall B Impact Score van B Corp in 2020 was echt indrukwekkend, 124.7. In 2022 werden ze erkend als “Best for the World” voor hun milieuprestaties, wat betekent dat hun score in de wereldwijde top 5% zat!

De kwaliteit van de jeans is wel een aandachtspunt. Want hoe duurzaam het product en de productie ook is, als de broek niet lang mee gaat en niet lang kan worden gedragen dan is het dus uiteindelijk niet heel erg duurzaam. Ondanks alle goede bedoelingen. Ik begrijp overigens heel goed dat ze aan het pionieren zijn, maar de kwaliteit moet dus wel echt omhoog.

Sustainly beoordeling van MUD Jeans

De meeste recente Overall B Impact Score van B Corp voor MUD Jeans is 83.8, wat een stuk lager ligt dan in 2020. Het is niet geheel duidelijk waar deze grote daling aan ligt. MUD Jeans verdient op basis van de 83.8 een 7 als score voor het onderdeel duurzaamheid. De trend van de Overall B Impact Score is negatief; de vorige score was 124.7. Hiermee wordt dus 0.5 punt afgetrokken van de score van 7. Ofwel, MUD Jeans verdient een 6.5 voor het onderdeel duurzaamheid.

Dan de kwaliteit. Omdat we niet specifiek een bepaalde jeans beoordelen kunnen we prima kijken naar de score op Trustpilot. Er zijn ook voldoende beoordelingen gegeven. De score aldaar is een 3 uit 5, ofwel een 6 als we dit naar een 10-puntsschaal brengen. Er zijn niet veel andere bronnen waar we op terug kunnen vallen, ook al hebben we wel gezocht naar alternatieve en betrouwbare bronnen.

De prijzen van MUD Jeans liggen zo rond de €130,- wat vergelijkbaar is met jeans van andere duurzame merken zoals Kuyichi, maar iets lager dan merken zoals Nudie Jeans. Natuurlijk kun je spijkerbroeken kopen van onder de honderd euro, maar die zijn dus echt wel minder duurzaam en goed voor het milieu. Wij beoordelen MUD Jeans op het element prijs dan ook op een mooie 8.

En dan moeten we MUD Jeans nog beoordelen op haar maatschappelijke bijdrage. Allereerst moeten we hen complimenteren met hun ‘Sustainability Report‘, evenals het Life Cycle Analysis (LCA) Rapport. Daarin lees je onder andere dat MUD Jeans 41% minder CO2 heeft gebruikt. Ze zijn transparant welke fabrieken ze gebruiken en waar deze zijn gevestigd. Meer dan 18.000 spijkerbroeken zijn hergebruikt en meer dan 3000 bomen zijn via Justdiggit geplant omdat mensen hun oude spijkerbroeken naar hen hebben opgestuurd. Wat ons betreft zijn ze goed op weg en verdienen ze op dit onderdeel een 8.

Wil je meer weten over hoe wij een product of dienst beoordelen? Lees dan ‘Hoe beoordeelt Sustainly een product of dienst?‘.

Korte samenvatting van het bedrijf

BedrijfMUD Jeans
OprichtersBert van Son
Actief sinds2012
BetrouwbaarheidCheck: Trustpilot

Beeldmateriaal: copyright MUD Jeans, indien dit niet vermeld wordt.