
MARTAN is een Amsterdamse circulair modemerk dat textielafval uit de hotelindustrie omzet in spectaculaire, kleurrijke en verrassende outfits. Eugenie Mulier, nu hoofd duurzaamheid bij MARTAN, zag tijdens haar werk bij grote Europese modeketens de enorme verspilling in de industrie. “Dat was het moment waarop mijn wens ontstond om hier iets aan te doen,” vertelt Eugenie. “Ik begon met het upcyclen van hotellinnen. Door samen te werken met creatief talent Diek Pothoven en ontwerper Douwe de Boer binnen MARTAN, kunnen we dit idee op veel grotere schaal realiseren.”
Is nog een modemerk erbij wel duurzaam?
De oprichters van MARTAN zijn zich bewust van de overvloed aan modemerken. Volgens hen is er genoeg kleding voor zes generaties. Nog meer kleding toevoegen aan die afvalberg is voor hen onacceptabel. Daarom werkt MARTAN uitsluitend met bestaand materiaal en stoffen, zoals het bedlinnen van luxe hotels dat wordt afgedankt vanwege kleine beschadigingen. Die stoffen hebben nog steeds een zeer hoge kwaliteit en gaan lang mee. MARTAN transformeert deze stoffen in unieke kledingstukken, zoals overhemden, pantalons en blouses. Zo kregen bijvoorbeeld de lakens van het Amrâth Kurhaus een nieuw leven.
Waarom zijn ze opeens zo in het nieuws?
Het bedrijf kreeg een eerste investering van onder andere Thijs Verheul, die zijn bedrijf United Wardrobe verkocht aan Vinted en er een boek over schreef. Het merk maakt ook slim gebruik van bekende Nederlanders, waaronder oud-minister Kajsa Ollongren, die op Prinsjesdag een jurk van MARTAN droeg, en ondernemer Anna Nooshin.
Op dit moment zoekt het bedrijf financiering middels een crowdfunding actie. Het was ook mogelijk geweest om bij ‘angel investeerders’ geld op te halen. Door van fans investeerders te maken creëer je echte ambassadeurs van je merk is de gedachte.
Investeren in MARTAN is behoorlijk risicovol als je het mij vraagt. De mode branche is enorm competitief en de vraag is of mensen echt unieke kledingstukken willen. Mijn gevoel is dat ze nu op een heel klein en hoog segment mikken, terwijl je echt verschil kunt maken met de massa. Ik vind het idee om van bestaand materiaal – voornamelijk luxe stoffen uit de hotelbranche – nieuwe kleding te upcyclen overigens wel erg goed.
Het bedrijf is op zoek naar 400.000 euro en inmiddels zitten ze boven de 300.000 euro, wat knap is. Het bedrijf maakt nog geen winst en had in 2022/23 een omzet van 175.000 wat niet echt indrukwekkend is.
Ik wens ze alle succes en hopelijk gaan ze ook ‘normale’ kleding produceren voor de gewone man of vrouw. Op dit moment is het in ieder geval (nog) niet mijn smaak.
Beeld en videomateriaal: copyright MARTAN, indien dit niet vermeld wordt.